FLYG

Det bor en djäkenfältare i oss alla

Våren 2007 började några entusiaster att lära sig flyga modellflyg här på Åland. De visste ingenting och fick nästan ingen hjälp - vi Djäkenfältare kallar numera detta att lära sig 'Den hårda vägen'. Drygt två år senare finns nu drygt 20 aktiva flygare, och det tillkommer sakta men säkert nya.

En hobby för alla!

En hobby för alla

RC-flyg är en hobby med stora möjligheter till variationer. Det finns färdigbyggda flyg att köpa för den som bara vill flyga och ritningar/byggsatser för den som älskar att bygga själv. Flygen finns i modeller alltifrån små elflyg på några få gram till 40-kilosbjässar med bensin- eller jetmotor. Snabba, långsamma, konstflygning, skala - det finns flyg för varje flygstil! Vissa gillar att sakta glida fram i en modell baserad på ett riktigt flyg, medan andra helst vill susa förbi i 300km/h eller flyga 3D (ett slags avancerad konstflygning). Man kan flyga för sig själv i lugn och ro, eller busa omkring med andra. Dessutom finns det en uppsjö av tävlingar man kan anordna, som passar såväl nybörjaren som den erfarne.

Yak 54 tappar sidoroder!

Bevara upplevelserna

Inom RC Åland har vi turen att ha flera medlemmar med fotointresse, vilket har lett till att det nästan alltid finns både film och foton från våra flygningar. Detta är väldigt uppskattat, och dessutom lärorikt! Varför inte ta en titt i vårt filmarkiv och galleri? Vi samlat över 200 filmer sedan starten 2007. Antalet bilder finns det nog ingen som vet!

Åland från ovan

Var flyger vi

Vi flyger på lite olika platser, beroende på väder, vind och årstid. Oftast blir det på vårt eget fält, Djäkenfältet. Sjöflyg flygs lite här och där vid folks stugor, och under vinterhalvåret brukar vi hyra en idrottshall för att flyga elflyg inomhus. Mer info om var vi flyger hittar du under Fält i menyn.

Folksamling på Djäkenfältet

Mer än bara flyg

Förutom själva flygandet och byggandet så träffar man en massa trevliga människor i denna hobby. Man umgås, diskuterar, hjälper varandra, delar med sig av sina erfarenheter och - vanligtvis - spenderar kvällen på forumet för att fortsätta diskussionen! RC-flyg är en hobby för såväl gamla som unga - det finns något för alla!

Pulse